Dzień dobry 👋
Mamy jesień, a to idealna pora na DYNIĘ 🤩
Warto korzystać, ponieważ dynia ma wiele zalet: jest niskokaloryczna, lekkostrawna, bogata w beta-karoten, witaminy A, E, cynk, a co najważniejsze działa bardzo przeciwzapalnie 😍 Dodatkowo jest źródłem luteiny i zeaksantyny – związków bardzo ważnych dla prawidłowego widzenia. Co ciekawe, to warzywo nie traci swoich właściwości po obróbce termicznej, co oznacza, że możemy je gotować, piec i smażyć bez żadnych obaw 🤩🤩
Nasza pierwsza propozycja to oczywiście KREM Z DYNII 🫕 Jak zawsze przygotowanie jest banalnie proste 😀
Składniki:
- dynia 1kg
- szalotka + cebula
- czosnek 3 ząbki
- masło 1 łyżka
- pestki dyni
- koperek + natka pietruszki
- śmietana/jogurt naturalny
- bazylia
- bulion 3 szklanki
Przygotowanie:
- w garnku na maśle podsmaż pokrojone drobno cebulkę i czosnek,
- dynię obierz, pozbądź się pestek i pokrój w kostkę,
- gdy cebula się zeszkli dodaj pokrojoną w kostkę dynię i podsmaż ok 5 minut,
- zalej dynię bulionem i duś ok 30 minut, do czasu aż dynia zmięknie,
- zblenduj dynię na gładką masę i dopraw do smaku: sól, pieprz, gałka muszkatołowa,
- pestki dyni upraż na suchej patelni.
Nalej zupkę do talerza, dodaj śmietanę/jogurt, udekoruj posiekanym koperkiem, natką pietruszki, pestkami dyni. Dopraw jeszcze odrobiną świeżo zmielonego pieprzu i płatkami chili. Można podać np. z tostem z serem mozzarella, aby zwiększyć podaż białka.
I gotowe 😍😍
A Ty robiłaś już może krem z dyni ❓
Daj znać w komentarzu czy chcesz więcej przepisów na wykorzystanie dyni w kuchni 🤩
Smacznego !