FitOna - klub sportowy dla kobiet

Prosty i szybki przepis na krem z dyni. Pycha!

Dzień dobry 👋

Mamy jesień, a to idealna pora na DYNIĘ 🤩
Warto korzystać, ponieważ dynia ma wiele zalet: jest niskokaloryczna, lekkostrawna, bogata w beta-karoten, witaminy A, E, cynk, a co najważniejsze działa bardzo przeciwzapalnie 😍 Dodatkowo jest źródłem luteiny i zeaksantyny – związków bardzo ważnych dla prawidłowego widzenia. Co ciekawe, to warzywo nie traci swoich właściwości po obróbce termicznej, co oznacza, że możemy je gotować, piec i smażyć bez żadnych obaw 🤩🤩

Nasza pierwsza propozycja to oczywiście KREM Z DYNII 🫕 Jak zawsze przygotowanie jest banalnie proste 😀
Składniki:

  • dynia 1kg
  • szalotka + cebula
  • czosnek 3 ząbki
  • masło 1 łyżka
  • pestki dyni
  • koperek + natka pietruszki
  • śmietana/jogurt naturalny
  • bazylia
  • bulion 3 szklanki

Przygotowanie:

  • w garnku na maśle podsmaż pokrojone drobno cebulkę i czosnek,
  • dynię obierz, pozbądź się pestek i pokrój w kostkę,
  • gdy cebula się zeszkli dodaj pokrojoną w kostkę dynię i podsmaż ok 5 minut,
  • zalej dynię bulionem i duś ok 30 minut, do czasu aż dynia zmięknie,
  • zblenduj dynię na gładką masę i dopraw do smaku: sól, pieprz, gałka muszkatołowa,
  • pestki dyni upraż na suchej patelni.

Nalej zupkę do talerza, dodaj śmietanę/jogurt, udekoruj posiekanym koperkiem, natką pietruszki, pestkami dyni. Dopraw jeszcze odrobiną świeżo zmielonego pieprzu i płatkami chili. Można podać np. z tostem z serem mozzarella, aby zwiększyć podaż białka.
I gotowe 😍😍


A Ty robiłaś już może krem z dyni ❓
Daj znać w komentarzu czy chcesz więcej przepisów na wykorzystanie dyni w kuchni 🤩
Smacznego !

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Powiązane posty