Istotą diety lekkostrawnej (łatwostrawnej) jest odciążenie przewodu pokarmowego poprzez ułatwienie trawienia. Wyklucza lub ogranicza się w niej produkty i potrawy ciężkostrawne, czyli bardzo tłuste, wzdymające, surowe czy z dużą ilością błonnika. Ten sposób żywienia stosuje się zazwyczaj przy różnych schorzeniach żołądkowych lub jelitowych, a także po operacjach. Dieta łatwostrawna nie jest tożsama z dietą odchudzającą, a odnosi się raczej do rodzaju spożywanych produktów.
Zalecenia przy diecie lekkostrawnej:
- jedz 4-5 posiłków o regularnych porach, ale mniejszych objętościowo, ostatni posiłek najpóźniej 2-3h przed snem,
- jedz powoli i w spokoju, przeżuwaj dokładnie, nie pij w trakcie jedzenia,
- zadbaj o to, aby produkty spożywcze, które jesz były świeże,
- unikaj słodyczy oraz słonych przekąsek typu chipsy, jak najmniej przetworzonej żywności,
- możesz stosować łagodne przyprawy, ale unikaj tych ostrych typu chilli, pieprz, czosnek, cebula, ogranicz sól,
- wybieraj obróbkę kulinarną taką jak gotowanie w wodzie i na parze, pieczenie w folii, naczyniach żaroodpornych, smażenie beztłuszczowe, a unikaj smażenia i duszenia tradycyjnego, smażenia w głębokim tłuszczu,
- unikaj bardzo tłustych potraw i produktów, np. tłustych części wieprzowiny, potraw smażonych w głębokim tłuszczu jak frytki i chipsy, ciężkich sosów. Wybieraj za to zdrowe tłuszcze jak oliwa, oleje roślinne, masło. Powinny one stanowić tylko niewielki dodatek do posiłku.
- wybieraj chude mięso takie jak drób, polędwica wołowa, cielęcina,
- ogranicz tłusty nabiał, wybieraj ten z mniejszą zawartością tłuszczu (ale nie 0%), staraj się, żeby codziennie w diecie znalazły się 2 porcje nabiału, np. jogurt naturalny, maślanka, twaróg [produkty, które są tolerowane],
- 2 razy w tygodniu spożywaj porcję ryby, wybieraj chudsze gatunki, unikaj wędzonych,
- ogranicz produkty zbożowe pełnoziarniste, razowe, a częściej sięgaj po te oczyszczone (wskazane są np. pieczywo jasne, kajzerki, ryż biały, mąka biała, drobne kasze),
- staraj się częściej jeść gotowane warzywa niż surowe, ale mimo wszystko unikaj rozgotowywania warzyw. Najlepiej jeśli będą przygotowane al dente – lekko twarde.
- zjadaj nie więcej niż 2 porcje owoców dziennie. Porcja to np. średnie jabłko, szklanka malin. W miarę możliwości obieraj owoce ze skórki. Wybieraj te bez małych pestek, np. jabłko, banan. Maliny, porzeczki, truskawki itp. mają małe pestki – błonnik, będą niewskazane.
- nasiona i orzechy należy ograniczyć do ok. łyżki dziennie. Należy je bardzo dobrze pogryźć.
- unikaj produktów wzdymających, np. warzyw strączkowych – fasola, groch itp., kapusty, jaj gotowanych na twardo, gruszek, czosnku, cebuli, pora,
- w ciągu dnia wypijaj 2 l płynów (np. woda mineralna niegazowana, herbatki owocowe),
- unikaj mocnej kawy i herbaty, alkoholu, napojów gazowanych i słodzonych,
- unikaj produktów po których wyraźnie źle się czujesz.
Pamiętaj, że przedstawione zalecenia są ogólne i mogą się różnić dla poszczególnych osób w zależności od indywidualnej tolerancji, stopnia zaostrzenia choroby czy też innych współistniejących ograniczeń. W celu dopasowania diety najlepiej skonsultować swój przypadek z dietetykiem.