FitOna - klub sportowy dla kobiet

Dyniowe risotto – pożywne i rozgrzewające

Dzień dobry 👋


Za oknem coraz chłodniej! Więc to idealna pora, aby zrobić pyszny i rozgrzewający obiad w ten weekend 🤩 Tym razem bardziej „czasochłonny”, ale uwierz nam – WARTO 😍 Korzystając z sezonu dyniowego, przygotujemy RISOTTO właśnie z jej udziałem 👌Oczywiście tak jak zwykle uważamy, że każda z nas ma inne zapotrzebowanie kaloryczne, inne upodobania smakowe, dlatego ilość produktów i przypraw zostawiamy do Twojej oceny 😉
Jeżeli potrzebujesz pomocy w określeniu swojego zapotrzebowania kalorycznego oraz odpowiednio rozłożonych makroskładników odezwij się do nas, a tu już nasz dietetyk ułoży i dopasuje wszystko pod Ciebie 😍

A oto przepis na DYNIOWE RISOTTO
SKŁADNIKI:

  • dynia,
  • pomidorki koktajlowe,
  • czosnek,
  • rozmaryn,
  • polędwiczki z kurczaka/tofu,
  • ryż do risotto,
  • masło klarowane,
  • ser kozi,
  • bazylia,
  • przyprawy: sól, pieprz, chilli, kurkuma.

PRZYGOTOWANIE:
➡️ Na początku robimy to co najtrudniejsze, czyli kroimy dynię, wydrążamy środek, kroimy na plastry i obieramy ze skórki. Wiemy, beznadziejnie się to robi, ale po tym już będzie tylko „z górki”. 😀
➡️ Na blaszce wyłożonej papierem układamy przygotowaną dynię, pomidorki koktajlowe, czosnek przekrojony (w łupinie), rozmaryn i przyprawiamy (sól, pieprz, chilli). Polewamy oliwą. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30-40 minut.
➡️ Kurczaka/tofu kroimy w kostkę, doprawiamy według uznania (sól, pieprz, kurkuma) i polewamy odrobiną oliwy i smażymy wolno na małym ogniu pod przykryciem. Jak mięsko/tofu będzie gotowe wykładamy je na talerz.
➡️ Upieczone warzywa przekładamy do miski/garnka (czosnek wyciskamy) i blendujemy na gładką masę.
➡️ Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu podlewając bulionem (tym razem spróbuj wersji bez wina, wychodzi równie pyszny 😇).
➡️ Do gotowego ryżu dodajemy masło klarowane i całość dokładnie mieszamy, a następnie dodajemy dyniowe puree i ponownie mieszamy. Na końcu dodajemy gotowe mięsko/tofu i układamy gotowe danie na talerz.
➡️ Na wierzchu dekorujemy pokrojonym w kostkę serem kozim, świeżą bazylią. Posyp świeżo zmielonym pieprzem i jeżeli lubisz ostrzejsze smaki to również chilli.
I gotowe 😍


Ja przyzwyczajona z domu do dużych ilości, nagotowałam chyba dla całego wojska 😅 Ale jest to tak smaczne, że z pewnością nic się nie zmarnuje 😀 A Ty lubisz dynię❓


Daj znać w komentarzu czy przepis przypadł Ci do gustu i czy wypróbujesz go u siebie w domu ❓
Smacznego 💜!

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Powiązane posty