FitOna - klub sportowy dla kobiet

Kilka zasad zdrowego grillowania – nie tylko na majówkę

Cześć! 👋
Sezon grillowy rozpoczęty! Na pewno część z Was “odpali” z grillowaniem na działkach i w przydomowych ogródkach. Dlatego dziś przygotowałyśmy 5 zasad zdrowego grillowania.

  1. Choose wisely, czyli wybierz mądrze.😄 Dobór produktów na grilla będzie kluczowy! Zamiast samych tłustych mięs i kiełbas wybierz te chudsze, np. mięso drobiowe, ryby. Świetnie smakują też grillowane warzywa – postaraj się o ich dużą ilość. 🍆🥕🍅🌶
  2. Nie żałuj ziół i przypraw – poprawią smak i trawienie. Poza tym mają działanie antyoksydacyjne. Możesz użyć między innymi pieprz, bazylię, oregano, rozmaryn, tymianek czy kurkumę. 😍
  3. Stosuj dobre praktyki grillowe – koniecznie używaj tacek, wybierz węgiel drzewny z drzew liściastych, nie grilluj zbyt długo. To pomoże ograniczyć ilość szkodliwych substancji w gotowym produkcie.
  4. Uważaj na słodkie napoje, a najlepiej całkiem z nich zrezygnuj. Możesz zastąpić je wodą z dodatkiem cytrusów lub innych owoców. Dobrze sprawdzi się też mięta. 😍
  5. Zachowaj umiar w jedzeniu i piciu, również alkoholu, który jakoś przypadkiem często towarzyszy grillowaniu 😉 Jedno piwo jasne 0,5 litrowe 🍺 ma aż 250 kcal. 😫

Ciekawe, która zasada jest najtrudniejsza w realizacji? 🤔 Dajcie znać w komentarzu 😄

Pozdrawiamy i życzymy spokojnej majówki 😊💜

Powiązane posty