Dzień dobry ! 🌞
Pogoda za oknem nie zachęca do długiego stania w kuchni, dlatego przychodzimy z ekspresowym zdrowym daniem z wykorzystaniem cudownych szparagów 🍴🍲 A jak szparagi to wiadomo, że mnóstwo witamin 🤩 A dlaczego warto je jeść ❓
Szparagi to warzywa o niskiej kaloryczności – 100 g części jadalnych szparagów dostarcza zaledwie około 20 kcal, dlatego idealnie nadają się jako dodatek dla osób będących na redukcji 😀
Szparagi mają niski indeks glikemiczny, więc przy problemach z gospodarką insulinową również możemy je stosować w swoich przepisach 🤩
A co najważniejsze – są źródłem wielu witamin oraz składników mineralnych. Znajdziemy w nich między innymi beta-karoten, witaminę E, witaminy z grupy B, witaminę C, a także pewne ilości potasu, wapnia, magnezu, jodu, fosforu, cynku czy żelaza 🤩
Jak już tak wychwalone to czas na przepis 🤩 Składniki:
➡️ Makaron (dowolny)
➡️ kurczak/indyk/tofu
➡️ koperek
➡️ parmezan
➡️ szparagi
➡️ bazylia
➡️ oliwa z oliwek
Sposób przygotowania
➡️ Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu,
➡️ piersi z kurczaka/indyka/ tofu pokrój w kostkę polej oliwą i przypraw (przyprawa do kuchni chińskiej, curry),
➡️ przyprawione mięso smażymy w woku na oliwie pod przykryciem , w razie potrzeby można podlewać wodą z makaronu,
➡️ gdy mięso będzie gotowe dodaj umyte, pokrojone szparagi,
➡️ następnie dodajemy ugotowany makaron i mnóstwo koperku (dziękuję Irenko) 😍,
➡️ gotowe danie przekładamy na talerz, posypujemy parmezanem i dekorujemy bazylią/kolendrą/pietruszką.
Ekspresowe, zdrowe, sycące, jednogarnkowe, czyli tak jak lubimy 😍
A Ty co dzisiaj zaserwowałaś na obiad ❓Podziel się z nami w komentarzu 🤩
Dobrego dnia 💜