Dzień dobry ! 🌞
Jeśli szukasz pomysłu na danie zarówno sycące, jak i niskokaloryczne to będzie strzał w dziesiątkę! Gwarantuję Ci, że zakochasz się w tej potrawie dzięki jej prostocie i możliwości modyfikacji składników.
Poza tym cukinia jest warzywem lekkostrawnym oraz niskokalorycznym (zaledwie 15kcal w 100g), zatem świetnie sprawdzi się w diecie odchudzającej.😀 Wraz z pęczakiem dostarczy także wiele cennych składników mineralnych, jak i błonnika niezbędnego dla zdrowia naszych jelit. Do dzieła! 🍴🍲
Przepis na pieczoną, faszerowaną cukinię:
Składniki (u mnie na 3 porcje):
- 3 cukinie duże,
- 400g mięsa mielonego, np. wieprzowego z szynki, indyczego (można też mięsko z powodzeniem zastąpić strączkami, np. soczewicą),
- 100g kaszy pęczak (opcjonalnie inna),
- 4-5 sztuk pieczarek,
- Ok 100g koncentratu pomidorowego,
- Przyprawy: słodka papryka, kurkuma, pieprz, sól z umiarem, możesz też dać ulubione zioła,
- Dużo natki z pietruszki jeśli lubisz (może być też kolendra),
- ser do posypania, np. parmezan czy Pecorino Romano. Może być przykładowo 20g na osobę.
Gotujemy kaszę, pieczarki myjemy, obieramy i kroimy. Smażymy (bez dodatku tłuszczu) mięsko na patelni – najlepiej takiej z nieprzywierającą powierzchnią. W międzyczasie wydrążamy umyte cukinie, tworząc łódeczki. Do mięsa dorzucamy ugotowaną kaszę, pieczarki, dodajemy przyprawy i dusimy chwilę razem, aby pieczarki puściły wodę (możesz też je dorzucić do mięsa wcześniej). Na koniec dodajemy koncentrat i duuużo natki, mieszamy.
Nakładamy farsz do cukinii, układamy na blaszce pokrytej papierem do pieczenia. Możesz przykryć cukinie delikatnie folią aluminiową. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C (u mnie grzanie góra dół). Pieczemy ok 30min. Na talerzu posypujemy serem i natką.
Dla podanych wyżej ilości w wersji z mięsem wieprzowym z szynki 1 porcja to: 480 kcal, 44g białka, 15g tłuszczu, 37g węglowodanów przyswajalnych i aż 9g błonnika
Smacznego! 😀💜